İnternet Üzerinde Tek Bir Müze: Google Arts and Culture 

Elif Çiğdem Artan

https://www.mfk-frankfurt.de/google-arts-and-culture/

 

Covid-19 nedeniyle müzeler kapalı olsa da bu salgın kültür sanat dünyasına erişimimizi engelleyemiyor. Bugün artık pek çok müze ve bağımsız kültür-sanat kurumu online içerik sunuyor: Çevrimiçi film gösterimleri, sanatçı konuşmaları, çocuklar için eğitim paketleri… Sergileri sanal ortama aktarmaksa biraz çetrefilli. Sanat eserlerinin yüksek çözünürlüklü taranmasından, sanal sergi ortamının teknik altyapısını kurmaya kadar, incelikli düşünülmesi gereken bir sergileme modeli gerekiyor. Google, 2011 yılında, -Google Kültür-Sanat’ı (o zamanki adıyla Google Art Project-Google Sanat Projesi’ni) kurarak yeni bir platform yarattı. Londra’dan National Gallery, New York’tan Museum of Modern Art, Amsterdam’dan Rijksmuseum gibi dünyanın önde gelen kurumlarıyla iş birliği yaparak başlayan Google, aradan geçen zaman içinde koleksiyonunu genişletti ve dünyanın farklı coğrafyalarından sanat eserlerini farklı tematik başlıklar altında bir araya getirdi.  

Sanat eserlerini olağanüstü detaylarıyla birlikte keşfedin! 

Dünyanın en tanınmış sanat eserlerini tek bir çatı altında toplayıp inanılmaz bir çözünürlükle sunan Google Arts and Culture, fırça darbelerine yönelik yeni bir tiryakilik başlatacak gibi görünüyor. “Dünyanın bütün müzelerini internette tek bir müze haline getirmeyi” amaçlayan proje, Google çalışanı Amid Sood’un on sekiz aylık çalışmasının ürünü. Neden böyle bir projeye ihtiyaç duyduğu sorusunu Sood “erişilebilirlik” olarak yanıtlıyor. Hindistan’da doğduğu için birçok müzeye erişimi olmayan Sood, seyahat etmeye başladığında gezdiği müzelerden çok şey öğrendiğini fark etmiş. Bu projeyle de teknolojinin nimetlerinden yararlanarak müzeleri herkes için erişilebilir kılmayı arzulamış. 

Platformda, dilerseniz sokak görüntüsü teknolojisiyle müzenin içinde dolaşabilir, hareketli kat planıyla müzeyi keşfedebilir ve beğendiğiniz bir eserin 10 milyon pikselden oluşan dijital kopyasına bakarak, önünde dursanız göremeyeceğiniz detayları, çatlakları, fırça darbelerini inceleyebilirsiniz. Eser bilgilerinin yer aldığı  paneller ve YouTube’daki ilgili videolar da yardımcı kaynaklar olarak sunulmuş.

Müzelere, koleksiyonlara ve temalara göre listelenmiş sanat eserlerini dilerseniz favorilere göre, dilerseniz de tarihlerine ya da renklerine göre gruplayabilirsiniz. Beğendiğiniz eserleri sosyal medya üzerinden arkadaşlarınızla paylaşabilir, kendi yorumunuzu ekleyebilirsiniz. Google hesabınız varsa koleksiyon oluşturmak için yeniden kayıt olmanız gerekmiyor. 

Cebinize indirdiğiniz uygulamadan, hemen şimdi, müzeleri dolaşmaya başlayabilirsiniz. 

, , ,