Korona krizinde hangi haklarımız var?

1. Ne zaman evde kalabilirsiniz?

Basit bir cevap yok.

Corona korkusu nedeniyle işe gitmeme kararını kendi başınıza alamazsınız. Böyle yaparsanız işveren ihtar ve işten çıkarmayla tepki verebilir.

Hastalığın bulaştığı bir kişiyle temas kurduysanız, karantinaya alınmanız gerekip gerekmediğini en kısa sürede netleştirin. Corona şüphesiyle tıbbi açıklık için işten uzak olmanız gerekiyorsa, derhal işvereni bilgilendirmeli ve hastalık raporu vermelisiniz. Corona virüsü olan herkes tedavi eden doktor tarafından Gesundheitsamt/Sağlık Dairesi’ne bildirilir. Bu zorunludur. Karantina durumunda, evde kalmanız gerekir ve ücretiniz işveren tarafından ödenir.Prensip olarak, corona virüsü veya başka bir nedenle hastalığınız nedeniyle çalışamayacak durumdaysanız doktordan aldığınız hastalık raporunu derhal işverene ve sağlık sigortasına göndermeniz gerekir. Ücretiniz ödenmeye devam eder.

2. Size corona virüsü teşhisi konması halinde

Corona virüsü bulaşmışsa, derhal işverene çalışamayacağınızı bildirmeli ve hastalık raporu aracılığıyla hastalığın ne kadar süreceğini kanıtlamalısınız. Virüsün yayılmasını azaltmak için işvereninizi ve meslektaşlarınızı enfeksiyon hakkında bilgilendirmeniz iyi olacaktır.

3. Yüksek corona yayılım riski olan bir bölgeye iş seyahatine çıkmak zorunda mısınız?

Prensip olarak çalışma zorunluluğu iş seyahatlerini de kapsar. Bir bölge için enfeksiyon riski resmi olarak yetkililer (Sağlık Dairesi, belediye, polis ve diğerleri) tarafından belirlenirse, bu bölgelere seyahat etmek zorunda değilsiniz. Aşağıda risk alanlarının güncel açıklamalarını içeren Robert Koch Enstitüsü web sitesini bulacaksınız (https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete.html).

4. Mevcut durumdan dolayı çalıştığınız firmada az iş varsa ne olur?

İşveren kısa çalışma parası için İş Ajansı’na başvurabilir. İşveren, azalan siparişler nedeniyle çalışanların bir kısmı için devletten tazminat ödemesi alır. Bu tazminat kaybedilen net ücretlerin yüzde 60’ı kadardır. En az bir çocuğunuz varsa, kaybedilen net ücretin yüzde 67’sini alırsınız.

Eğer işveren sizi yine de eve gönderirse hala maaş alma hakkınız vardır. İşverenin, eve gitmeniz gerektiğini yazılı olarak bildirmesini sağlayın ya da işverenle görüşmenizi bir tanık eşliğinde yapın. Eğer sizi işten muaf tutarsa, çalışma süresi havuzunda biriken süreleriniz işveren tarafından tek taraflı kullanılamaz. Her zaman onayınız gereklidir.İşveren önlem olarak şirketi kapatmaya karar verirse, kapanış süresi boyunca ücretlerinizi ödemeye devam etmek zorundadır.

UYARI! 

Corona krizi nedeniyle işvereninizin size sunduğu belgeleri imzalamayın. Sizin için olumsuz sonuçları olabilecek bir fesih veya değişiklik sözleşmesi olabilir.

5. İşvereniniz sizi işten attı – anlamadığınız bir belgeyi imzaladınız

İş akdinizin feshinin yasal olup olmadığını kontrol ettirin. Kendinizi haksız ya da hatalı, ayrıca sözlü veya anında işten atmaya karşı da savunabilirsiniz. İş mahkemesine dava açabilirsiniz. Ancak, bunu bildiriminizi aldığınız günden itibaren yalnızca 3 hafta içinde yapabilirsiniz. Burada, iş mahkemesine üç hafta içinde yapacağınız yasal başvurunuz için örnek bir şikayet dilekçesi vardır. (https://www.faire-mobilitaet.de/informationen/++co++657c8308-6abe-11ea-9421-52540088cada)

Fesih hakkında daha fazla bilgiyi BURADA bulabilirsiniz: https://www.fair-arbei-ten.eu/de/article/15.kündigung.html)

Size fesih bildirimi verilmiş olsa ya da işverenin size sunduğu bir belgeyi imzalamış olsanız da, derhal bir hukuk bürosuna, sendikanıza veya bir danışma merkezine başvurun.

Geliriniz azsa, avukat tutmak için kullanabileceğiniz danışmanlık yardım sertifikası için yerel mahkemeye başvurabilirsiniz.

Derhal İş Ajansı’na veya JobCenter’a haber vermelisiniz! 

Mevcut durum nedeniyle, bunu kişisel bir randevu almadan telefonla veya internet üzerinden de yapabilirsiniz! (Https://www.arbeitsagentur.de/eservices)

6. İşvereninizin size kiraladığı bir konutta oturuyorsunuz. İşiniz iptal edilirse konutu terk etmek zorunda mısınız?

Hayır! Konutunuzdan ancak mahkeme kararı alındığında tahliye edilebilirsiniz. Bu süre içinde seyahat kısıtlamaları geçerlidir. 

Hiçbir durumda gönüllü olarak konutunuzdan ayrılmamalısınız, çünkü o zaman evsiz kalırsınız ve geri dönme hakkınız olmayacaktır. Bu sadece sözlü bir kira sözleşmeniz varsa da geçerlidir. Baskı altında kalırsanız, bir danışma merkezine veya polise başvurun!

7. Firmanız yetkili makam tarafından karantinaya alındı ve kapatılması istendi. Hasta olmasanız bile maaşınızı almaya devam eder misiniz?

Bu sorunun açık bir cevabı yok. Prensip olarak, işveren sizi istihdam edemezse maaşınızı almaya devam edersiniz. Bununla birlikte, resmi kurumların düzenlemelerinde, bu bireysel duruma bağlı olarak farklı olabilir. Bu nedenle, sorunu işveren veya kendinizden sorumlu işyeri işçi temsilciliği ile netleştirmeniz önerilir.

8. Çocuğunuzun anaokulu veya okulu Corona virüsü nedeniyle kapanırsa, evde kalabilir ve maaşınızı almaya devam edebilir misiniz?

Çocuğunuzun başka türlü bakılmasını sağlamanın yollarını aramalısınız. Bu genellikle küçük çocuklarda zordur. En kısa zamanda işvereninizle bir görüşme yapmalı ve evden çalışmanın bir seçenek olup olmayacağını birlikte düşünmelisiniz.Çocuğunuz hastalanırsa, olağan kurallar uygulanır: Çalışanlar çocuğun hastalığı nedeniyle izin alabilir. Hastalık parası daha sonra sağlık sigortasından 10 gün, bekar ebeveynler için ise 20 gün ödenir.

Birkaç günlük kısa bir süre için, iş sözleşmesinde veya toplu sözleşmede bağıtlanmamışsa bile, çalışan işverenden ücret almaya devam edebilir.

9.İşvereniniz sizi Corona’dan korumak için ne gibi önlemler almalıdır?

İşverenin bakım görevi vardır. Örneğin, dezenfektanlar sağlamalıdır. Şirket ayrıca iş güvenliği ve hijyen yönetmelikleri hakkında bilgi sağlamalı ve bunun için araçlar sunmalıdır.

links:Federal Sağlık Bakanlığı (Almanca, İngilizce, Rusça, Türkçe) https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html

Dünyada ve Almanya için güncel gelişmeler hakkında bilgi (Almanca) https://www.tagesschau.de/ausland/coronavirus-karte-101.html

Çeviren Semra Çelik

 

, ,