Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü’nde Almanya’da eylemler

Foto: Serap Sönmez

Alman Ceza Kanunu’nun 219a maddesi artık geçmişte kalmış olsa da, Ceza Kanunu’nun 218. maddesi uyarınca kürtaj hala cezai bir suçtur. “Kürtaj: Bizim hakkımız, bizim seçimimiz! Burada ve tüm dünyada!” sloganıyla yola çıkan yaklaşık 100 farklı örgüt, parti ve gruptan aktivist, federal hükümete cinsel ve üreme haklarının tanınması ve kürtajın tamamen yasallaştırılması çağrısıyla Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü olan 28 Eylül’de Almanya’nın 50 şehrinde eylemler düzenledi. Eylemler öncesinde bir açıklama yapan Bündnis für sexuelle Selbstbestimmung’dan Kate Cahoon “28 Eylül’de dünyanın dört bir yanındaki insanlarla birlikte güvenli ve yasal kürtaj hakkı için Almanya’da gösteriler düzenliyoruz. Şu anda bu haklar, örneğin ABD’de olduğu gibi, her zamankinden daha fazla tehdit altındadır. Bu durum, Almanya’da kürtajın nihayet yasallaştırılması ve erişimin sağlanması yönündeki acil ihtiyacı vurgulamaktadır. Dünyanın dört bir yanında cinsel ve üreme haklarına yönelik saldırılara maruz kalan pek çok insanla dayanışma içindeyiz” dedi.

Eyleme katılan kadın örgütleri ve kadınlar, dünyanın her yerinde yasal kürtaja, sınırsız, kapsamlı, engelsiz erişim istediler. Kadınların bedenleriyle ilgili kararları kendilerinin vermesi gerektiğini dile getirdiler. İranlı kadınların mücadelesiyle dayanışma içinde olunan eylemlerde, Almanya&da ceza kanunda yer alan 218. Paragrafın artık tamamen kaldırılması gerektiğini de ifade ettiler.

Eylemlerde, Almanya’daki talepler de dile getirildi.  Bu taleplerden bazıları şöyle: Kürtajın, insan hakları bazında, bedensel sağlık ve üreme hakları temel alınarak yeniden düzenlemesi.
Danışmanlık alma zorunluluğunun ve bekleme süresinin kaldırılması, doğum kontrol yöntemlerine ücretsiz erişim, kürtaj masraflarının sağlık sigortaları tarafından karşılanması, çocuk sahibi olmak isteyen herkese sosyal, ekonomik destek verilmesi 

Bündnis für sexuelle Selbstbestimmung’dan Güvenli Kürtaj Günü’nün organizatörlerinden Eva Kubitz yaptığı açıklamada, “Bizim için StGB § 219a’nın silinmesinin bir son olmadığı açıktır. Kürtaj için zorunlu danışmanlığa ve zorunlu bir düşünme süresine ihtiyacımız yok. İhtiyacımız olan şey, Almanya genelinde kürtaja evrensel erişim ve kürtajın ceza kanunu dışında yeni bir düzenlemeye tabi tutulmasıdır,” diye konuştu.  Çeşitli eylemlerin yanı sıra sosyal medyada Güvenli Kürtaj Günü ile ilgili kampanyalar gerçekleştirildi. Göçmen Kadınlar Birliği’ne bağlı dernekler bulundukları şehirlerde eylemlere talepleriyle katıldı.