Deprem bölgelerinde kadınların ihtiyaçları gözetilmiyor!

Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerde şu ana kadar 24.000’den fazla kişi hayatını kaybetti. (11 Şubat, saat 11:20 itibariyle). Yardım kuruluşları hayatta kalanları bulmak ve yaralılara tıbbi bakım sağlamak için mücadele etmeye devam ederken, Erdoğan yönetimindeki Türk hükümeti ayak sürüyor.

Henüz resmi rakamlar yok, ancak geçmiş deneyimler doğal afetlerin etkilerinin kadınları erkeklerden daha fazla etkilediğini gösteriyor. Nasıl mı?

Kadınların afetlerde ölme olasılığı erkeklerden neredeyse 14 kat daha fazla, çünkü örneğin daha geç uyarılara maruz kaldıkları, örneğin yüzmeyi bilmedikleri veya yakınlarına bakmak, önce onları düşünmek zorunda kaldıkları için. Gelenekler nedeniyle özellikle gece saatlerinde yaşanan afetlerde, pijamalarıyla kendilerini koruma altına almaya çekinirler. Giyinene kadar artık herşey için çok geç olabilir.

Kadınlar ve kız çocukları için sığınma evleri yeterince ya da kimi yerlerde hiç olmadığı için cinsiyete dayalı şiddetten korunmalarında zaten problemler var. Afet bölgelerinde yağma ve cinsel şiddete daha fazla maruz kalırlar. Güvenlikleri için derhal ek önlemler alınmalıdır!

Türk afet yönetimi AFAD’ın evli olmayan kadınlara çadır tahsis etmediğine dair haberler var. Çadırda yalnız yaşamaktan çekindikleri için birçok kadının hasarlı binalarda kalmaya devam ettiği de biliniyor. Bu kabul edilemez! Kadınların güvenliği göz önünde bulundurularak, konut ve yerleşim planlaması, evli olsun ya da olmasın hiçbir kadının dışarıda kalmayacağı şekilde yapılmalıdır!

Deprem bölgesinde enkaz altında kalan onlarca hamile kadın erken doğum sancısı çekmiş ve çocuklarını en zor koşullar altında dünyaya getirmek zorunda kalmıştır. Birçoğu doğumdan sonra hayatta kalamadı.

Menstrüel ürünlere erişim zordur veya hiç yoktur. Deprem bölgesindeki sıfırın altındaki sıcaklıklar, enkaz ve genel enfeksiyon riski adet görmeyi son derece zorlaştırırken, hijyen malzemelerinin eksikliği de sağlık açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

Ayrıca AFAD, listelerinde kadın ve çocuklara yönelik hijyen ürünlerine yer vermemektedir. Pek çok kadın örgütü ve çeşitli demokratik kurum kuruluş, ihtiyaç listelerinin menstruasyon dönemindeki kadınların özel ihtiyaçlarını dikkate alacak şekilde derhal güncellenmesi çağrısında bulunmaktadır.

Düşük gelirleri ya da hiç gelirleri olmaması ve Türkiye’de devam eden yüksek enflasyon nedeniyle, şu anda gıdaya erişimleri daha da kötü durumdadır. Sonuç olarak ciddi açlık ve yetersiz beslenme tehdit oluşturmaktadır.

Deprem bölgesinde çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi işler ne yazık ki yalnızca kadınların sorumluluğunda kalmaktadır. Bu yükün adil bir şekilde paylaşılması gerekmektedir. Etkilenen bölgelerde sağlık ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyulmakta ve meslek örgütleri, kadın örgütleri ve sendikalarla sahada koordineli bir çalışma yürütülmelidir.

,