Zahide Yentür
Mut Projesi kapsamında Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği’nin organize etdiği Yaratıcı Yazarlık Atölyesi 2.12.16’da yapıldı. “Kadın” dergisi yazarlarından Zahide Yentür atölye çalışmasını yürütdü.
İlk çağlardan beri önce söz vardı. İnsanın yaşadıkları, acıları, dertleri, özlemleri ve umutları ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa destan oldu aktı. Yazının bulunmasıyla kil tabletlere, ceylan derisine, Papirüs kağıtlarına aktarıldı, söylenenler. İnsanın kendisini, umutlarını, dertlerini anlatma tutkusuna yazmak günümüze kadar eşlik etdi.
İlk bölümde, Yaratıcı Yazarlık Atölyesi katılımcıları kendilerine en fazla hitap eden bir fotoğrafla, göç öykülerini, Almanya’ya gelişin yaşamlarını nasıl değiştirdiğini, hayatlarında en çok neye önem verdiklerini ya da en çok neyin değişmesini istediklerini sözle ifade etdiler.
Yaratıcı Yazarlık Atölyenin ikinci bölümünde Almanca’da “Elfchen” denilen ve beş mısradan, on bir kelimeden oluşan kısa şiir yazma tekniğiyle, şiir yazma macerasına girişildi. İlk başta, “ben şiir yazamam”, “yazmak kim, ben kim diyen” katılımcılar, bu çabalarında başarılı örnekler çıkardılar. “Herkes şair olamaz ama herkes şiir yazabilir”i doğrularcasına ilk ürünler ortaya çıktı.
Varsa insanın bir nedeni yazmaya, döker kağıda içinden geçenleri. Şiir ise duygu ve düşüncelerimizin uyumlu ve ölçülü bir şekilde aktarılması değil midir?
Yaratıcı Yazarlık Atölyesin’de üretilen kısa şiirler, renkli karton kağıtlara yazılarak, süslendi. Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği ve Mut Proje’si sorumlusu Ekin Polat’ın GKB için birlikte organize ettikleri 2016 yılı içerisindeki son toplantı olan Yaratıcı Yazarlık Atölyesi keyifli bir şekilde sona erdi.