Korona krizi ev temizliğinde çalışan kadınları nasıl etkiliyor?

Korona krizinin kaybedenlerinden biri de evlere temizliğe giden kadınlar. Bu işleri yapan kadınların ezici çoğunluğu kayıtdışı çalışıyor. Birçok ev sahibi, temizlikçi kadınların en az nisan ayı sonuna kadar gelmemelerini istedi. Haftada iki-üç kez, üç saatliğine temizlik yapan kadınların aylık kayıpları 250-300 euro arasında değişiyor. Kayıtdışı çalıştıkları için ücretlerinin bir kısmının ödenmesi veya yardım almaları söz konusu değil.
Temizlikçi kadın çalıştırılan evler ya yaşlıların evleri ya da büro işlerinde çalışan kadın ve erkeklere ait. Yaşlılar risk grubuna girdiği için onların evinde çalışmaya devam edilmesi imkansız, çoğunluğu ev ofisi yapan kadın ve erkekler ise aslında temizlikçi kadının gelmesini istiyor ama enfeksiyon yasasındaki düzenlemeler nedeniyle bunu yapamıyor.
Bavyera Devlet Bakanlığı’nın sayfasındaki açıklama her eyalet için geçerli: korona döneminde çalışmanın serbest olmasına rağmen aileye ait olmayanların yabancı bir eve girmesinin yasak olduğunu, ev içindeki zorunlu olmayan işlerin ertelenmesini, ertelenemiyorsa temizliğin ya evin boş olduğu bir zamanda yapılmasını ya da çalışan kişiyle ev sakinleri arasında en az 1,5 metrelik mesafe olacak şekilde maske ile çalışılmasını öngörüyor. Kısacası cevap muğlak. Karar ev sahibine bırakılmış. Ancak kayıtdışı çalışan kadınlar açısından (temizlik yaptığı gizlense bile) yabancı bir eve girildiği için para cezasına çarptırılma riski var. Tabi ki eve yabancı birini almaktan ev sahipleri de aynı cezaya çarptırılabilir.
Almanya’da özel evlerde temizlik yapan kadınların korona dönemindeki kayıplarıyla ilgili geçerli kurallar şöyle:
Bir temizlikçi kadın sözde serbest meslek sahibi yani kendinin patronu olarak çalışıyorsa yetkili kurumlara korona nedeniyle işsiz olduğu için yardım başvurusunda bulunabilir.
Bir temizlikçi kadın taşeron bir firma aracılığıyla çalışıyorsa kısa çalışma kapsamına alınabilir ve devletten kısa çalışma düzenlemesine göre yardım alır.
Bir temizlikçi kadın ev sahibiyle yaptığı sözleşmeye bağlı olarak mini iş bazında çalışıyorsa herhangi bir yardım alamaz.
Çoğu temizlikçi kadın kayıtdışı çalıştığından herhangi bir yardım alma hakkı yoktur. Ev sahibi de para ödemek zorunda değildir.
Kayıtdışı çalışma Almanya’da yasak olmasına rağmen, kadın örgütleri temizlikçilerinden memnun olup kriz sonrası onları çalıştırmaya devam etmek isteyen kişi ve ailelere aylık kazancının bir bölümünün ödenmesi çağrısında bulunuyorlar. Mini iş sözleşmesiyle çalışan temizlikçiler için de tavsiyeleri aynı.
, , ,