2005 yılında kurulan Göçmen Kadınlar Birliği, bugün Almanya’nın 22 kentinde bulunan dernek ve gruplarıyla, 500’den fazla üye ve 4000’den fazla katılımcısıyla birlikte, göçmen kadınların hem yaşadıkları hem de geldikleri ülkenin ekonomik ve sosyo-politik gündemini tartışıyor. Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen kadınlar, hem Alman kadın örgütleriyle hem de dünyanın farklı coğrafyalarından gelen göçmen kadınlarla işbirliği içinde, sosyal hayat, çalışma şartları ve göçmen yasaları gibi konularda talep ettikleri hakları için birlikte mücadele ediyor. Göçmen Kadınlar Birliği, 13 Temmuz-8 Eylül tarihleri arasında, Göçmen Kadınlar çatı örgütü DaMigra, MUT Projesi ve Federal Almanya Göç, Mülteci ve Entegrasyon Komisyonu işbirliğiyle ve IG Metall-Berlin’in ev sahipliğinde hazırladığı sergiyle, bu alanlarda yıllardır yürüttüğü çalışmaları izleyicilere açıyor: Dişil Perspektiften Dünya!
Çok sayıda fotoğraf, bildiri, flama, pankart, vb. kampanya çalışmalarından oluşan arşivden yapılan bir seçkiyle, bu sergide, Göçmen Kadınlar Birliği, dünyayı nasıl algıladıklarını anlatıyor. İzleyiciler, fotoğraf albümleri aracılığıyla da göçmen kadınların çalışmaları arasında öne çıkan kampanyalara, etkinliklere, tartışmalara ve taleplerine dair bilgi elde edebilirler. Sergi alanında oluşturulan okuma ünitelerinde, kuruluş bildirisinden kampanyalarda kullanılan metinlere uzanan yazılı materyaller aracılığıyla göçmen kadınların mücadelesini daha detaylı inceleyebilirler. Ayrıca, 30’dan fazla sayısı bulunan, derneğin “Kadın” dergisinden yapılan bir seçkinin yerleştirmesi de kadınların Almanya’da yürüttükleri mücadelenin tarihine bir bakış sunuyor.
“Göçmen Kadınlar Birliği’nin renkli, mücadeleci ve dayanışmacı dünyasına kuşbakışı göz atın.”
Dişil Bir Perspektiften Dünya, 13 Temmuz – 8 Eylül arası, IG Metall Berlin’de
Göçmen Kadınlar Birliği’nin katılımcı sergi projesi
Göçmen Kadınlar Birliği’nin kongreler, atölye çalışması gezileri, film akşamları, kadın kahveleri, sempozyumlar, 8 Mart etkinlikleri, sendikalarla yürütülen kampanyalar vb. arasında öne çıkan programlarından biri de el işi çalışmaları. Çevre bilinci ekseninde tüketim alışkanlıklarının geri dönüşüm yönünde geliştirilmesini amaçlayan el işi atölye çalışmalarında kadınlar, eski eşyalara yeniden işlev kazandırarak —ve bazen bunları satarak— ev ekonomisine bir katkı sağlıyorlar. Bu bağlamda, sergi alanında yer alan çantalar ve takılar aracılığıyla anlatılan hikâyeler, göçmen kadınların ekonomi-politik mücadelesinden bir kesit oluşturuyor.
Göçmen Kadınlar Birliği’nin ABC’si: Dişil Bir Sözlük, sergi alanında bulunan bir diğer yerleştirme. 2015 yılında yapılan Göçmen Kadınlar Birliği’nin 10. yıl şenliği için hazırlanan ve daha sonra hem Almanya’nın farklı kentlerinde hem de İstanbul’da sergilenen sözlük, göçmen kadınların zihnine kelimeler ve onların imgeleri aracılığıyla uzanıyor. 11 ilden 200’den fazla kadının katılımıyla oluşturulan sözlük, göçmen kadınların bakış açısından kelimeleri, kavramları, duyguları ve hatta renkleri tartışmaya açıyor.
***
Açılış kokteyline davetlisiniz!
13 Temmuz Perşembe, saat 19:00
Karşılama konuşmaları: DaMigra, IG Metall
Berlin Kadın Korosu
LCV için: info@migrantinnen.net
***
Sergi Ekibi:
Küratör: Elif Çiğdem Artan
Sergi Görseli: Sevgi Can Pekmezci Sargın
Sergi Mekân Tasarımı: Yelta Köm
Sergi Kurulum: Arda Bakıryol
Hazırlık ve Koordinasyon Grupları: Ayşe Harman, Mehtap Çallı, Pelin Şener (Göçmen Kadınlar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri) ve Berlin Göçmen Kadınlar Derneği
Katılımcılar: Göçmen Kadınlar Birliği’nin Dernek ve Grupları
Çeviri: Mehmet Çallı
***
Sergi Tarihleri: 13 Temmuz – 8 Eylül 2017
Sergi Mekânı: IG Metall / Alte Jakobstr. 149, 10969 Berlin
Ziyaret Saatleri: Pazartesi – Perşembe: 08:30-12:00 | 12:30-17:00, Cuma: 08:30-12:00
*Ücretsiz Giriş