Elif Çiğdem Artan
Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen 8 Mart şenlikleri kadınların öfkelerini, isyanlarını, taleplerini dile getirdikleri ve hem eğlendikleri hem de eğlendirdikleri bir programla gerçekleştirildi. 300’den fazla kişinin katıldığı şenlik, Göçmen Kadınlar Birliği’nin 8 Mart 2015 açıklaması “Yarın için bugünden” filminin gösterimiyle başladı.
Frankfurt Kadın Korosu’nun seslendirdiği türküler ve şarkılarla devam eden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarında en çok ilgiyi folklor grubunun gösterisi gördü. Grubun kurucularından Sevda Su, Frankfurt’ta farklı grupların halk oyunları oynadığını, ancak göçmen kadınların uzun zamandır böyle bir çalışmanın eksikliğini hissettiğini belirterek, 8 Mart şenlikleri için hızlıca bir araya gelen kadınların kısa bir süre içinde bu gösteriye hazırlandıklarını söyledi. Artvin yöresinden halk oyunları sergileyen grup, gördükleri ilgi ve katılım talebi karşısında ilerleyen dönemlerde çalışmalarına daha fazla kadınla birlikte farklı yörelerin oyunlarıyla devam etmeyi planlıyor.
Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği adına 8 Mart açıklaması yapan Serpil Yahyaoğlu konuşmasında kadın cinayetlerinden, göçmen kadınların maruz kaldıkları eşitsizliklerden ve derneğin bu alanlardaki çalışmalarından bahsetti. Kadına yönelik şiddet davalarının mahkeme kararlarının absürd yanlarını tartışarak, hayatın her alanına yayılan ataerkil düşünceye ve her daim erkeği koruyan zihniyete dair itirazlarını dile getirdi. Kişisel anekdotlarıyla zenginleştirdiği konuşmasında, kendi ailesindeki kadınların toplumsal cinsiyet rollerini içselleştirdiğini anlatarak, kadınların bu rolleri nasıl da hiç fark etmeden devam ettirdiklerini sorguladı.
Göçmen Kadınların mücadelesine bir destek de NoPegida kurucusu Annette Ludwig’den geldi. 8 Mart şenliklerine katılarak Pegida’nın faşist eylemlerine karşı birlik çağrısı yapan Ludwig, “Onlara bizi birbirimizden asla ayıramayacaklarını gösterelim” dedi.
Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği Niederrad Komisyonu tarafından sahnelenen Koştur Koştur, şenliğin ilgi çeken bir diğer gösterisiydi. Yarattıkları erkek tiplemesiyle büyük beğeni toplayan grup, televizyondaki kadın programlarını eğlenceli bir dille eleştirdi. Bir grup kadının güzellik, estetik ve sağlıkla ile ilgili absürd sorularına bir o kadar absürd yanıtlar veren hoca tiplemeleriyle skeçte, bugün ekranlarda kadınların yaşam mücadelelerine dair hiçbir şeyin gösterilmediği vurgulandı.
Frankfurt Tarih Müzesi’ndeki Bibliothek der Alten projesi için yapılan yaratıcı yazarlık, sözlü tarih, somut olmayan kültürel miras vb. atölye çalışmalarının anlatıldığı bir de film gösterildi. Filmle birlikte hem proje şenlik katılımcılarına tanıtıldı hem de bütün göçmen kadınlar hikayenin zenginleştirilmesi için çalışmalara davet edildi. Projenin bir parçasını oluşturan Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği’nin 8 Mart 2014 ile 8 Mart 2015 arasında yürüttükleri bir yıllık çalışmaların belgelenmesi çalışmasında da takvimin sonuna gelindi. Şimdi arşivleri bir araya getirme ve bu bir yılı fotoğraflar ve videolar eşliğinde hikayeleştirme zamanı.
Kadınların seslendirdiği şiirler ve Studio Marcia Rego tarafından sahnelenen “Power Mix Brasil” danslarıyla renklendirilen şenlikte, Frankfurt Göçmen Kadınlar derneğinin el işi ve resim kursları da hazırladıkları rengarenk standlar ile çalışmalarını sergileme fırsatı buldu ve çalışmaları ilgi gören her iki gruba da yeni katılımcılar eklendi.
Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği’nin yoğun bir hazırlık dönemi ve 30’dan fazla kadının titizlikle yürüttüğü kolektif çalışmayla düzenlediği 8 Mart şenlikleri, Grup Tümay’ın seslendirdiği türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.
Gelecek 8 Mart şenliklerine kadar sokaklarda buluşmak üzere!