Kadınların seçme ve seçilme hakkının 100. yılının kutlandığı 2018’ de 8 Mart kutlamaları bu hakkın elde edilmesi için verilen mücadelenin kadınların eşitsizliklere karşı talepleri için bugün de devam ettiği vurgusuyla gerçekleşti. Bir çok şehirde gerçekleşen eylemler, etkinlikler, buluşmalar ve şenliklerde çalışma yaşamında, toplumsal yaşama katılımda, geleneksel rol dağılımlarında eşitsizliklerin devam ettiği dile getirilerek kadınlar taleplerini haykırdı.
Irkçılığa karşı talepler ve savaşa karşı barış da Almanya’da kadın örgütlerinin 8 Mart gündemleri arasındaydı. Gerek toplantılarda gerek eylemlerde yapılan konuşmalarda, atılan sloganlarda, açıklamalarda kadınlar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdiler.
Berlin, Frankfurt, NRW Eyaletini kapsayan Düsseldorf, Bielefeld, Thüringen, Nürnberg, Münih, Osnabrück eylem düzenlenen şehirlerden bazılarıydı.
Berlin’de beş bini aşkın, Düsseldorf’ta 2 bine yakın kişinin katıldığı eylemlerde kadınlar çok sayıda talebi dile getirdi. Thüringen’de kürtajla ilgili düzenlemeleri içeren Paragraf 218 ve 219 ile ilgili talepler öne çıktı. Çalışma yaşamında karşılaşılan zorluklar, düşük ücretli işler ve çalışmaya karşın yoksulluk, eşit işe eşit ücret gibi talepler de yıllardır olduğu gibi bu yıl da kadınların gündemleri arasındaydı. ‚MeeToo‘ kampanyası ile gündeme gelen ve giderek bütün dünyaya yayılan kadınların cinsel tacize karşı mücadelesine de yer verildi.
„Feminizm Direniş Demektir!“ mottosu ile Berlin’de düzenlenen 8 Mart miting ve yürüyüşüne 5000 in üzerinde kişi katıldı.
Katılımın yoğunluğundan yürünmekte dahi zorluk çekilen yürüyüşte, güzergahdaki bütün kaldırımlar kapandı.
Çok renkli görüntülerin, çok farklı taleplerin ve çok sayıda örgüt, platform, kurum, grup ve organizasyon yeraldığı yürüyüşte çok sayıda çocuklu anne baba, yürümekte zorlanan yaşlılar da kendi hazırladıkları pankartları, dövizleri ile yeralıyordu.
„#BenDe #MeToo“ dövizlerinden, „Irkçılık yerine, daha fazla anaokulu“, „Bakım alanında çalışan kadınlarla dayanışmadayız1“, „Kadın hakkı, insan hakkıdır!“, „Benim bedenim, benim kararım“ dövizlerine kadar ve daha onlarca talep yükseliyordu yürüyüşte.
Berlin Göçmen Kadınlar Birliği olarak yeraldığımız yürüyüşte bizler de „çeşitlilik renkliliktir“, „ırkçılık ve cinsiyet ayrımına hayır!“, „eşit işe, eşit ücret!“, „kadınlar mücadele ediyor“ taleplerimizin yeraldığı pankart ve dövizlerimizle katıldık.
GÖÇMEN KADINLAR DA SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİLER
Göçmen kadın örgütleri çatı örgütü DaMigra’da 8 Mart’ta bir açıklama yayınlayarak kadınların oy hakkının 100 yılında göçmen ve sığınmacı kadınların oy kullanamamasına dikkat çekti. Bir çok göçmen kadının hem cinsiyetçiliğe hem de ırkçılığa maruz kaldığını belirtilen açıklamada, bu anlamda Dünya Kadınlar Günü 8 Mart ile ırkçılığa karşı gün olan 21 Mart tarihleri arasında değişik etkinlik ve eylemlerle göçmen kadınların taleplerine dikkat çekileceği dile getirildi.
Göçmen Kadınlar Birliği’nin kutlamalarında da bu vurgu dikkat çekiyordu. Bu nedenle ana sloganı ’seçme ve seçilme hakkının 100. yılında mücadeleye devam‘ olarak belirlemişti. Kutlamalarda göçmen kadınların oy hakkı da dahil olmak üzere eşitlik, politik katılım, ayrımcılık ve ırkçılığa karşı talepleri dile getiriliyor ve mücadele çağrısı yapılıyordu. Göçmen Kadınlar Birliği’ne bağlı dernek ve gruplar bu çerçevede iki haftaya yayılan kutlamalar düzenlediler. Şenlikler yaptılar, yürüyüşlere katıldılar. Alman ve diğer uluslardan kadın örgütleri, sendikalar, şehirlerin eşitlik daireleri ve değişik kurumlarıyla ortaklaşa gerçekleştirilen etkinliklerin bir parçası oldular.
Kadınlar, oy hakkının 100 yılında onlarca yıldır ısrarlı bir mücadeleyle elde edilen kazanımlara karşın, kadınların eşitlik mücadelesinin hala sürdüğünü ve bu mücadelenin 8 Martlarla sınırlamadan devam ettirilmesi konusunda da hemfikirdiler.
Frankfurt: Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği (FGKD), 4 Mart Pazar günü Titus Forum’da Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşkuyla kutladı. FGKD adına konuşma yapan Elif Durmaz, dünya ve Orta Doğu’da süren bölgesel savaşlara dikkat çekerek, kadın dayanışmasının önemine dikkat çekti ve göçmen kadınların taleplerini dile getirdi. IG Bau Sendikası’ndan Ulrike Laux, kadınların seçim hakkının 100. yılında kutlanan 8 Mart’da, kazanılmış haklarda, kadın dayanışmasının, mücadelesinin önemine vurgu yaptı. GKB film gösteriminin ve Frankfurt kadın korosunun yeraldığı etkinlik, „Aşk Dersleri“ tiyatro oyunu ile devam etti. Aşk Dersleri oyununun ilgiyle izlendiği ve büyük beğeni topladığı etkinliğe 400’ün üzerinde kadın katıldı. Frankfurt’ta ayrıca çeşitli parti, örgüt, kadın kurum ve derneklerinin Benim Kararım, Benim Bedenim- Bizim Direnişimiz, Bizim Sesimiz sloganı altında gerçekleştirdiği yürüyüş ve miting yapıldı. Frankfurt GKD’den de çok sayıda kadının yeraldığı yürüyüşte, kadının mevcut toplumsal konumu, ırkçı ve cinsiyetçi düşünce ve uygulamalar eleştirildi. Frankfurt GKD üyesi kadınlar aynı zamanda DGB Haus’da yapılan 8 Mart etkinliğine de katıldı. Yine DaMigra e.V.’nın 8 Mart’da düzenlediği MitmachBuffet de, kadınların seçim hakkının 100.yılında, göçmen kadınlar için seçim hakkı talep etti.
Hamburg:
Hamburg Göçmen Kadınlar Birliği bu yıl ki 8 Mart kutlamasında “Aşk Dersleri” oyununu katılımcılar ile buluşturdu. Dario Fo/ Franca Rame’nin yazdığı oyunu, Türkçeye çeviren, uyar-layan, yöneten ve oynayan Füsun Demirel’e, Serpil Özcan ve Mert Küçülmez eşlik etti. Güldürerken düşündüren „Aşk Dersleri“ oyunu oldukça beğenildi.
Göçmen Kadınlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yeter Özbolat etkinlikte yaptığı konuşmasında, „8 Mart eşitlik ve özgürlüğün dile getirildiği gündür. 8 Mart Almanya’da ki kadınlar için bu yıl daha farklı bir anlam taşıyor. 100 yıl önce Almanya’da kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde ettiler.
Bugün günümüzde savaşın bedelini kadınlar ve çocuklar ödemektedir-ler. Sorunlarımız ortak, mücadele ortaktır. Yaşadığımız ülkede siyasette söz ve karar sahibi olmak için mücadele etmeliyiz. Eşit işe, eşit ücret talebini yükseltmeliyiz. Sende katıl bize, Sesimize ses ver” dedi.
Özbolat, Hamburg Göçmen Kadınlar Birliği’nin yürüttüğü çalışmalara ve bu çalışmalar ile ne kadar çok kadınla biraraya gelindiğine değinir-ken, 8 Mart etkinliğinin gerçekleşmesinde çok sayıda kadının büyük emeği olduğunu ve bundan sonraki süreçte te bu birlikteliğin büyüyerek devam edeceğine inandıklarını dile getirdi.
Sevinç Usta‘nın okuduğu şiirler etkinliğe renk katarken, Şener Yıldız yönetiminde, rengarenk giysileri ile, GKB-Hamburg Hayatın Sesi Korosu katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.
Çoğunluğu kadın 350 katılımcının buluştuğu etkinliğe, Hamburg Beşiktaşlı Kadınlar Gurubu da destek verdi ve izleyicilere güller dağıttı.
Geislingen: Geislingen Göçmen Kadınlar Derneği (GKD), bu yıl da 8 Mart‘ı coşkuyla kutladı. Almanya‘da kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 100. yılına denk gelmesi, etkinliğe farklı bir önem ve sorumluluk yükledi. Tüm üyelerin ve çok sayıda kadının ön çalışmasına katkı sunduğu etkinlikte, 100´ün üzerinde kadınla heyecanlı bir buluşma yaşandı. Kadın mücadelesi ve Göçmen Kadınlar Birliği’nin çalışmalarının tanıtıldığı film gösteriminin ardından, Aylin & Zere‘nin farklı dillerde seslendirdikleri müzik dinletisi yer aldı. Geislingen GKD Başkanı Sevgi Aslanboğa‘nın, 8 Mart’ın önemine değinen konuşmasının ardından, Türkçe ve Kürtçe ezgileri ile Seyhan Atay, etkinliğe renk kattı. Neslihan Uzun Karakılıç yönetiminde, Geislingen GKD folklor ekibi katılımcıların büyük beğenisini kazanırken, etkinlik sonunda kadınlar, eğlenme olanağı buldu.
Stuttgart: Stuttgart GKB 8 Mart etkinliğinde, Ankara Tiyatrosu‘nun „Ödemiyoruz“ adlı oyunu sahnelendi. Tiyatro oyunu öncesinde, GKB adına konuşan Funda Özcan, kadınların seçme ve seçilme hakkının 100.yılında, halen mücadele edilmesi gereken bir çok sorun ve talep olduğunun altını çizdi. Göçmen Kadınlar Birliği film gösteriminden ardından, Yılmaz Demiral yönetiminde, Ankara Tiyatrosu’nun „Ödemiyoruz“ adlı oyunu gösterildi. Toplumsal eşitsizli değinilen oyun, büyük beğeni topladı. Yine Stuttgart Kadın Platformu 8 Mart‘ta şehir merkezinde bilgilendirme masaları açtı. Eylemin bu yıl ki ana konuları, konut sorunu, seçim hakkının yüzüncü yılı ve savaşlar oldu.
Ulm: Ulm’de, 8 Mart Kadın Komisyonu bünyesinde, 6 Mart’ta gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Ulm DGB Kadın Kolları Başkanı Andrea Schiele yaptı. Konferansa konuşmacı olarak katılan GKB Başkanı Sidar Çarman‘ın, Türkiye’de ki kadın hareketini değerlendiren sunumunun ardından, yine Türkiye´deki kadınların mücadele alanları, sorunları, talepleri ve eylem biçimleri ele alındı. 10 Mart Pazar günü ise, Ankara Tiyatro Fabrikası, Yılmaz Demiral‘ın yönetmenliğini yaptığı, Dario Fo’nun “Ödemiyoruz“ oyunu beğeniyle izlendi. Etkinlikte Dostluk Derneği adına yapılan konuşmanın ardından, GKB filmi gösterildi.
Göppingen: Göppingen GKD, beş ayrı dernek ile biraraya gelerek düzenlediği 8 Mart kutlaması, oldukça renkliydi. Farklı uluslardan 300’e yakın katılımcının bir araya geldiği kutlamada, seçme ve seçilme hakkının 100. yılında, „eşitlik ve politik katılım hakkı için, dışlanmaya ve ayrımcılığa karşı, mücadeleye devam“ vurgusu yapıldı. Kadın mücadelesi sonucu elde edilen kazanımların vurgulandığı konuşmaların ardından etkinlik, dia gösterimi ile devam etti. İtalyan, Yunan, Arnavutluk yöresel halk danslarının yer aldığı etkinlikte, Göppingen GKD‘nin sunduğu dans gösterisi de büyük beğeni topladı. Etkinliğin sonunda kadınlar, geç saatlere dek gönüllerince eğlendi.
Braunschweig: Braunschweig’da 8 Mart Braunschweig DİDF ve Braunschweig GKB’nin ortak etkinliği ile kutlandı. Braunschweig DİDF Derneği Başkanı Ayla Kapıcı’nın konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Kapıcı, 8 Mart‘ın tarihine değindi ve kadınların seçme seçilme hakkını mücadele ile elde ettiklerinin altını çizdi. GKB filminin izlenmesinin ardından, Braunschweig GKB’nden Songül Ateş, kadınların mücadele tarihine ve buna bağlı olarak, 8 Mart‘ın ortaya çıkış sürecine değindi. Sunulan şiir dinletisinin ardından, Almanya`nın ilk kadın bakanı Minna Faßhauer`i tanıtıldı. 50 kişinin katıldığı etkinlik, Candista grubunun müzikleri ile sona erdi.
Bielefeld: Bielefeld’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde iki ayrı yürüyüş yapıldı. DGB’nin çağrısını yaptığı yürüyüş ve sonrasındaki mitingde yapılan konuşmalarda, „yaşamın her alanındaki eşitsizliklerin son bulmasını talep ediyoruz“ denildi. Mitingde, GKB adına yapılan konuşmada ise, Afrin’e yapılan saldırılar kınanırken, bu savaşın derhal durdurulması ve Almanya’nın Türkiye ile silah anlaşmalarına son vermesi çağrısı yapıldı. Aynı gün kadın grupları ve Kürt kadın örgütleri tarafından ortaklaşa düzenlenen yürüyüşte, Afrin’e yönelik işgal protesto edildi. 9 Mart Cuma günü, 8 Mart’ı kutlamak için biraraya gelen DİDF’li kadınlar, “Diren” filmini izlediler.
Düsseldorf
Düsseldorf Göçmen Kadınlar Derneği bu yıl 8 Mart etkinliğini 200’ü aşkın kişinin katılımıyla kutladı. Esma Çakır Ceylan’ın katılımcıları selamladığı ve Düsseldorf’taki çalışmalara değindiği konuşmasının ardından başlayan etkinlikte, GKB tarafından hazırlanan film gösterildi. Etkinlikle Grup Abdal şarkılarıyla yer alırken, etkinliğin moderasyonunu Ayten Kaya yaptı. 8 Mart şenliği halaylarla sona erdi.
Köln
Köln’de 9 Mart Cuma günü 50’ye yakın kadın örgütünün birlikte düzenlediği kutlamada, seçme ve seçilme hakkının 100 yılında bugün hala mücadele edilmesi gereken bir çok şey olduğunu dile getiren paneller, çalışma atölyeleri yapıldı. Köln Göçmen Kadınlar Derneği de talepleriyle kutlamada yer aldı. Köln Göçmen Kadınlar Derneği, 18 Mart Pazar günü de bir buluşma düzenledi. Aktüel konulara ilişkin taleplerini formüle etti. Buluşmada, Meral Coşkun’da şarkılarıyla yer aldı.
Berlin
Göçmen Kadınlar Birliği 8 Mart Şenliği’ni bu yıl da Werkstatt der Kulturen’de film gösterimi, konuşmacılar, “Aşk Dersleri” tiyatro oyunu ve Berlin GKB korusunun yeraldığı programı ile kutladı.
Etkinlik öncesi ve esnasında çok sayıda kadının görev aldığı ve ortaya çıkan tüm ihtiyaçların karşılanabilmesi için yoğun katkılar sunduğu şenlik, katılımcıların beğenisini kazandı
Göçmen Kadınlar Birliği tarafından hazırlanan film gösteriminin ardından, GKB adına yapılan konuşmalarda Almanya, Türkiye ve dünyadaki gelişmelere, kadınların mücadelesi sonucu elde edilen kazanımlara, Berlin derneği çalışmalarına ve bu çalışmaları ortaklaştırabilmenin, birlikte büyütebilmenin önemine değinildi.
Göçmen Kadınlar Çatı Örgütü Damigra İdari Yöneticisi Dr. Delal Atmaca etkinlikte yaptığı konuşmada, göçmen ve sığınmacı kadınların yaşamın her alanına eşit katılabilmeleri önündeki tüm engellerin kalkması için ortak ve güçlü bir mücadeleye ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Atmaca, seçme- seçilme hakkının 100 yılında, göçmen ve sığınmacı kadınların halen bu haktan mahrum olmalarının ise kabul edilemeyeceğini ve kendilerinin de bu yönlü mücadelelerinin sürdüğünü dile getirdi.
Etkinliğe mesajı ile katılan IG Metall Berlin Temsilcisi Regina Katherndahl, daha iyi çalışma koşulları, eşit işe eşit ücret, aile ile iş yaşamının uyumlu hale getirilmesi ve toplumsal eşitliğin sağlanabilmesi için kadınların mücadelesinin sürmek zorunda olduğunu belirtti.
Büyük bir heyecan ve coşkuyla sahnede yeralan, GKB-Berlin korosunun dinletisi ve “Aşk Dersleri” tiyatro oyunu büyük bir ilgi ve beğeniyle karşılandı.
Kadın dernekleri ve kurumlardan çok sayıda konuk ve kadının katıldığı etkinliğe 400 kişi katıldı.
Mannheim
Almanya’da kadınların seçme ve seçilme haklarının 100. yılında eşitlik için, politik katılım hakkı için, dışlanmaya ve ayrımcılığa karşı mücadeleye devam şiarıyla Mannheim’da düzenlenen etkinliğe ise 250’nin üzerinde kişi katıldı. Onlarca kadın arkadaşımızın katılımı ve emeği ile hazırlanan tiyatro, dans gösterileri beğeniyle izlenirken, kadınlara çalışmalara katılma çağrısı yapıldı.
Münih: Münih’te bu yıl 8 Mart, farklı uluslardan 22 kadın grubunun ortak eylemi ile kutlandı. Son yılların en yoğun katılımının olduğu eylem oldukça coşkuluydu.
Münih yakınlarındaki bir iltica kampından etkinliğe katılan Afrikalı kadın grubu yine kendi yaşadıkları sorunları dile getirirken, danslarıyla etkinliğe renk kattı. Polisin yer yer müdahalesinin ve gözaltıların yaşandığı yürüyüş, geç saatlere dek sürerken, bir sonraki yıl katılımın daha da artırılması sözü verilerek sonlandırıldı. Münih Göçmen Kadınlar Birliği bir de toplantı düzenledi
Etkinliğe katılan, GKB Başkanı ve Ver.di Sendikası Sekreteri Sidar Çarman, yaptığı görsel sunumla 8 Mart’ın tarihinine değinirken, kadınların çalışma yaşamında nasıl konumlandıklarına ve işyerlerinde karşılaştıkları sorunlara değindi. Etkinlik Yaren Çılgın’ın müzik dinletisi ile sona erdi.
Bochum: DİDF-Bochum ve GKB, Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nü DİDF Bochum‘un dernek lokalinde bir etkinlikle kutladı. Etkinliğe yaklaşık 150 kişi katıldı. Etkinliğe katılan IFAK temsilcisi Friederike Müller konuşmasında, Türkiye’de 8 Mart’ı kutlamak isteyen kadınların karşılaştıkları engellere değindi. GKB adına Sevim Sarualtun, kadınların yaşadıkları zorluklara değinirken ortak sorunlara karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. Etkinliğe katılan Bergmannsheil’de işçi temcilsi Petra konuşmasında, kadınların sendikal mücadelede yer almalarının önemine değindi. DİDF Bochum adına konuşan Zemzem Kamalı ise, eşitlik için, politik katılım hakkı için dışlanmaya ve ayrımcılığa karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Etkinlik, kadınların perküsyon ve halk dansları gösterisi, Emek Korosu, Dogu-Batı müzik grubunun sunumları ve halaylarla devam etti.