8 Martı grev önlüğüyle karşıladılar

Şükran Sümbül

Kiel UKSH Hastanesi çalışanları 8 Mart öncesinde taleplerinin yaşama geçirilmesi için uyarı grevine başladılar. Çalışma koşullarının iyileşmesini, daha iyi ücret talep ediyorlar. Türkan Üzüm ve Ayşe Avcı sorularımızı yanıtladı.

 

Hayatım çalışmakla geçiyor

Türkan Üzüm: 16 yıldır Kiel-UKSH hastanesinde temizlik işçisiyim. Evliyim ve iki çocuk annesiyim.
Sendikanızın uyarı grevi kararını nasıl karşıladınız?
Sevinçle karşıladım çünkü pandemi sürecinin başından beri alkışlar yeterli değil zor şartlarda çalışıyoruz diyordum. İşverenin toplu sözleşme talebimize verdiği yüzde 0,9 zammı kabul etmiyoruz. Aylık asgari ücretlerimiz yeterli olmadığı için çocuklarımın eğitim masrafları için ek işte çalışıyorum. Buna ev işlerini de eklediğimde hayatım çalışmakla geçiyor. Çok stresli bir yaşamım var. Sendikamız bu konuyu talepleri içine aldığı içinde ayrıca sevindim.
Pandemi sürecinde işyerinizde sorunlar yaşadınız mı?
Pandemi başladığında öncelikle kendim ve ailemin sağlığını tehlikeye atacağım için çok kaygılandım. Ilk başlarda yeterli maskeye ulaşamadık. Hijyen sağlama görevimiz ağırlaştı ve yorucu oldu. 1 yıldır maske ile çalışıyorum, çok zorlanıyorum. 2 ay önce işyerimde virüs bulaştı hastalandım ve maalesef eşime çocuklarımada bulaştı. İyileşme sürecimiz çok zordu. Sendikamızın talebiyle corona ek ücreti aldık fakatherkese eşit şekilde dağılmadı. Daha fazla personel ve yeterli ücret benimde talebim.

Sendikanız hangi taleplerle uyarı grevine başladı? Çalışanların katılımı nasıl?
Alkış yetmez, yeterli ücret istiyoruz. 0,9 artış kabul etmiyoruz. Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi için daha fazla personel alımı talep ediyoruz. Corona pirimlerinin hekese eşit dağıtılmasıni istiyoruz. Ücret artışının çalışma sürelerinde yıllara göre kıdem ücreti olarak uyarlanmasını istiyoruz.

8 Mart’ ı grev önlüğü ile karşılama nasıl bir duygu sizin için.
Haklarımız için birlikte ve örgütlü mücadele etmek beni çok duygulandırıyor. Çoşkumu artırıyor ve çok motive oluyorum. Sağlık çalışanlarından hizmet sektöründe genellikle kadınlar çalıştığı için grevide en çok kadınlar sahiplendi. 8 Martı yaratanlarda bu mücadeleyi verdiler. Mücadele devam ediyor ve bu yıl grev önlüğüyle 8 Mart’ı karşılamak benim için heyecan verici. Kadınların şiddete, baskılara ve eşitsizliğe karşı verdikleri mücadeleyi destekliyor, 8 Mart emekçi kadınlar günü kutluyorum.

Artık yeter deme zamanı!

Sağlık emekçileri sendikanın grev kararını nasıl karşıladı? Destek buldu mu?
Ayşe Avcı: 5 yıldır Kiel UKSH hastanesinde temizlik işçisiyim.Grev kararını uzun süredir bekliyorduk, sevindik. Pandemi süresinde çalışma şartlarımız daha da yoğunlaştı ve çok yorulduk. Artık yeter demenin zamanı!
Evet özellikle kadınlar daha çok destek verdi. İşçilerin bir kısmı grevin maaşlarında kesintiye sebeb olacağı kaygısıyla katılmamaları bizi üzdü. Ben sendikaya üye değildim ama yine de grev önlüğünü giydim ve arkadaşlarımı destekledim. en kısa zamanda üye olacağım.

Pandemi sürecinde işyerlerinde hangi sorunları yaşadınız?
Maske ile çalışmak bizi çok zorluyor. Yoğun bakım servisinde çalışanlar sık sık kıyafet değiştirmek zorunda. Yoğun dezenfektan ile çalışmak bazı arkadaşlarımızda cilt hastalıklarına neden oldu. Bedensel ve duygusal olarak enerji harcıyoruz. Salgından dolayı çalışma saatlerimizin uzaması, korku, keder, suçluluk duygusu, hergün virus kapmak ve eve taşıma korkusu, uykusuzluk ve bitkinlik hissi ile bağışıklık sistemiz çöktü. Birçok arkaşımız virüs kaptı hastalandı.

Greve hangi taleplerle gidiyorsunuz?
Başta emeklerimizin karşılığını almak, maaşlarımızın artırılmasını istiyoruz. Temizlik işçilerinin de diğer sağlık çalışanlarıyla eşit görülmesini ve pandemi sürecinde kendimizi değerli hissetmek istiyoruz. Başlangıçta çok alkışlandık tabiki gururlandık fakat sonra alkışın karın doyurmadığını gördük. Artık geçinmek için ek işlerde çalışmak istemiyoruz.Emeğimizin karşılığını alsak buna gerek kalmayacak.

Kadın işçi olarak 8 Mart’ı grev önlüğü ile karşılamak nasıl bir duygu?
Onur verici, haklarımızı aramak ve destek görmek bizi mutlu ediyor.

,