Göçmen Kadınlar Birliği temsilciler toplantısı yapıldı

06
Sevinç Sönmez

Göçmen Kadınlar Birliği, 4-5 Şubat tarihlerinde, dernek delegeleri ve grup temsilcileri düzeyinde Mannheim- Jugendherberge’de bir araya geldi. Almanya genelinde 12 değişik bölgeden 42 temsilcinin katıldığı toplantıda, Dünya ve Almanya’daki gelişmeler ele alınırken, yaratıcı bir atölye çalışmasıyla son kongreden bu yana yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

Birinci bölümde, Dünya halkları ve öncelikle kadınlar henüz daha pandeminin sonuçları ve yarattığı tahribatlarla dahi baş edemezken, Avrupa da başlayan ve toplumsal yaşamdan, politikaya, doğadan ekonomiye, halkların yaşamını, emeğini, sağlığını, kadınların bedenini ve en temel demokratik haklarını nasıl tehlikeye attığını ve savaşa dahil olan tüm ülkelerde emekçilere yoksulluk ve kölelik koşullarının dayatıldığının altı çizildi. İçinde bulunulan süreçte dünya genelinde silahlanmanın arttığı, Ukrayna savaşının sürdüğü ve hayat pahalılığının artmaya devam edeceği vurgulandı. İkinci bölümde ise enflasyon ve hayat pahalılığı, dolayısıyla maaşlarının artık hiç yetmediğini belirten kadınlar gündemde olan postane ve kamu işçilerinin toplumsal iş sözleşmeleri, grev ve eylemlerini değerlendirdiler. Postane ve kamu alanında çalışan kadınlar söz alarak, bu sektörlerde de, kadınların yoğunluklu olarak çalıştıkları diğer sektörler de olduğu gibi, ağır çalışma koşullarını, aldıkları düşük ücretleri, taleplerini ve mücadelelerini aktardılar ve bölgelerinde yapılan ve yapılabilecek olan dayanışma eylemleri üzerine bilgi ve fikir alışverişinde bulundular. Toplantıya katılan ve bu bölümde söz alan DİDF genel başkanı Zeynep Sefarize Ekşi de, DİDF Gençlik’in yürüttüğü ‘Silahlanmaya değil- Gençlere 100 milyar euro’ kampanyasının kadınlar içinde geçerli olduğunu aktardı ve kampanya ya katılım çağrısı yaptı.

Bir diğer gündem maddesi ise, katılımcıların canlı, yaratıcı ve verimli tartışmalar yürüterek çalışmalarını değerlendirdiği bölüm oldu. Dört istasyon şeklinde ve gruplar halinde, politik çalışmalar, kitle çalışması, kültürel aktiviteler ve dergi, sosyal medya ve diğer yayın araçları ele alındı ve sonrasında toplanan veriler hep birlikte değerlendirilerek önümüzde ki döneme yönelik sonuçlar çıkarıldı ve bir dizi karar alındı. Alınan kararların bazıları; savaş ve hayat pahalılığı üzerine bölgelerde toplantı ve söyleşilerin yapılması, faaliyet gösteren inisiyatif ve oluşumlara, eylem ve etkinliklere geniş kadın kesimlerinin de katılımı, kadınların işyerlerinde gündemde olan TİS’lere dolayısıyla grev ve etkinliklere katılımı, kadınların sendikalaşması, üye toplantılarının daha düzenli ve eğitim çalışmalarının daha düzenli yapılması oldu.

Toplantının ikinci gününde önümüzdeki dönem çalışmaları ele alındı.

8 Mart’a bir ay kala bir araya gelen delegelerin, canlı ve coşkuyla ele aldıkları son gündem maddesi ise önümüzde ki 8 Mart etkinlikleri oldu. Hemen hemen her bölgede yapılacak olan yürüyüşleri ve gerçekleştirilecek olan etkinliklerini paylaşan kadınlar, muhtemelen 8 Mart sürecine denk gelecek olan kamu emekçilerinin eylem ve grevlerine de katılım çağrısı yaptılar.

,