Almanya’da kadınlardan kürtaj mücadelesi

Almanya parlamentosundaki kadın milletvekilleri kürtajla ilgili reklam ve bilgilenmeyi yasaklayan 219 a paragrafının kaldırılması için ortak mücadele kararı aldı.

Almanya’da kürtaj konusunda kamuoyunu bilgilendirme ve reklam yapmayı yasaklayan yasal düzenlemenin kaldırılması için partiler üstü bir inisiyatif oluşturuldu. SPD, Yeşiller, Sol Parti ve FDP’li kadın milletvekilleri ceza yasasındaki 219 a paragrafının iptali için harekete geçtiler. Yeşiller milletvekili avukat Renate Künast, kürtajla ilgili bilgilendirme ve reklam yapmayı yasaklayan paragrafın kadınların karar hakkına bir saldırı olduğunu söyledi.

Daha önce federal meclise Sol Parti adına 219 a’nın kaldırılması için bir yasa tasarısı sunulmuştu. Ancak partinin kadın politikası sözcüsü Cornelia Möhring, partiler üstü bir inisiyatifin oluşması durumunda kendi yasa tasarılarını geri çekip inisiyatife destek vereceklerini açıkladı.

Mecliste temsil edilen sosyal demokratlar (SPD), liberal demokratlar (FDP), Yeşiller ve Sol Parti kadın milletvekilleri inisiyatifi desteklediklerini bildirdiler. CDU/CSU ve AfD ise inisiyatife katılmayacaklarını açıkladılar.

HİTLER DÖNEMİNİN KALINTISI

Paragraf 219 a, Hitler döneminde, devletin kadın vücudunu kontrolü altına aldığı dönemden kalma bir yasal düzenleme. 26 Mayıs 1933’te devlet kürtajı katliam olarak niteleyerek kadınların kendileriyle ilgili kararları kendilerinin almasının doğmamış canın korunmasını engellediği yorumuyla yasal düzenlemeyi yürürlüğe sokmuştu. O zamandan bu yana kürtajla ilgili kuralları belirleyen ceza yasasının 218. maddesinde bazı değişiklikler/iyileştirmeler yapılmasına rağmen 219 a olduğu gibi kaldı. Alman anayasasında ceza kanununun 218’inci maddesine göre, gebeliğini sona erdiren kadınlar üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ancak bu madde, daha sonra getirilen bir ekle değiştirildi. Danışma mecburiyeti getirildi. Bu ek maddeye göre hamile bir kadın, danışman doktorun onayıyla ve danışman ile randevusunun en geç 3 gün sonrasında olmak şartıyla kürtaj yaptırabiliyor. Bununla birlikte 12 haftadan sonra kürtaj yaptırmak (sağlık sorunları olması dışında) yasak.

KÜRTAJ YAPAN DOKTORA PARA CEZASI
Almanya’da Giessenli jinekolog Kristina Hänel’in internet sayfasında kürtaj yaptığını açıklaması ve kürtaj konusunda bilgi vermesi nedeniyle yüksek para cezasına çarptırılmasına bağlı olarak tekrar gündeme gelen 219 a paragrafına karşı değişik kadın örgütleri de kampanya başlattılar. Kürtaj karşıtı hareket “Bir Daha Asla” girişimi doktor Kristina Hänel’in sayfasında kürtaj reklamı yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş, mahkeme de 219 a paragrafına aykırı davrandığı için doktoru cezalandırmıştı. Jinekolog, cezanın iptali için yüksek mahkemeye, gerekirse Avrupa Adalet Divanı’na başvuracağını açıkladı.
Kadın inisiyatifleri tarafından yapılan açıklamalarda paragraf 219 a’nın kadınların bilgi edinme hakkını kısıtladığı, kürtajı yasadışı, utanılacak bir olaymış gibi gösterdiği ve kadınların kendi vücutlarıyla ilgili kararı kendilerinin almasını engellediği belirtildi.

,