Kadınların bedeni ve yaşam tarzlarına yönelik iktidar kavgası

Ceyda Tutan

Ceza Hukukunun 219a Maddesiyle ilgili mücadele sürüyor. K. Hänel Anayasa Mahkemesine başvurdu. Doktor Kristina Hänel, web sitesinde kürtaj hakkında bilgi yayınladığı için kürtaj paragraf 219a’yı ihlal etmekten suçlu bulunarak mahkûm edildi. Frankfurt a.M. İstinaf Mahkemesinin itirazı reddetmesi üzerine Hänel, Federal Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Sayın Hänel, sağlıkçıların kürtaj hakkında bilgi vermesini yasaklayan 219a paragrafının kaldırılması için Anayasa Mahkemesine başvurdunuz. Durumu nasıl değerlendiriyorsunuz, başarılı olacak mısın?

Yaptığım şeyin anlamlı olduğuna inanmasaydım, yapmazdım. Ama şimdi karar vermek mahkemeye kalmıştır. Artık benim elimde değil.

Kürtaj yapmak bugün neden hala suçtur? Sizce bu iki ceza maddeleri 218 / 219a neden hala korunuyor?

Sebepler çok katmanlı, ama sonuç itibariyle bir iktidar kavgası. Kadınların bedeni üzerinde, yaşam tarzları ve dini yönlendirme üzerine bir iktidar kavgası.

Davanız aynı zamanda kürtaj karşıtlarını da harekete geçiriyor gibi görünüyor. Doktorların muayenehanelerinin önünde radikal broşürler dağıtıyorlar ve Yahudi soykırımıyla (“Holocaust”) benzetmeler yapıyorlar. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Kişisel olarak da tehdit ediliyor musunuz?

Bu kürtaj karşıtları yıllardır varlar, giderek daha fazla uluslararası olarak örgütleniyor ve daha etkili hale geliyorlar. Bu gelişmeyi Amerika’dan uzun zamandır biliyoruz. Burada da muhafazakâr güçlerin bazı kesimleri tarafından destekleniyorlar. Yaptıkları suç duyurularıyla, doktorların web sitelerinde kürtaj konusunda neredeyse hiç bilgi bulunmamasının sebebi de onlardır. Doğrudan veya dolaylı olarak tehdit edildiğim e-postaları veya mektupları almaya devam ediyorum.

Ülke çapında, giderek daha az sayıda doktor kürtaj yapıyor. Korona salgının şu anda hamileliğini sonlandırmaya çalışan kadınlar üzerinde ne gibi etkileri var?

Danışma merkezlerinin sorunu, telefon ve video danışmanlığı sağlanarak nispeten hızlı bir şekilde çözüldü. Sağlık sigortalarında, masraf üstlenme teminat belgelerinin verilmesi konusunda hala büyük sıkıntılar var. Kadınlar genelde gerekli belgeleri zamanında almayı başaramıyorlar. Bu durum, bizim için de çok zahmetli oluyor -yardıma muhtaç olanlar kategorisine girenler arasındaysalar operasyonun masraflarını ödemeleri gerekmiyor- çünkü o zaman kadınlara yardım etmek için çok daha fazla zaman ayırmak zorunda kalıyoruz. Diğer yandan bazı hastaneler ve muayenehaneler hizmetlerini sınırladılar veya tamamen durdurdular, böylece kadınlar kürtaj yaptırmak için daha az seçenek buluyorlar.

Kürtaj hakkı dünya çapında tartışmalara neden oluyor. Pek çok ülkede bu konu hala tabu ve kadınları, yaşamlarını tehdit edebilecek yasadışı kürtajlara zorluyor. Diğer ülkelerde, kadınların bedenleriyle ilgili kendi kaderlerini tayin hakkını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Benim için bilgilenilmiş, güvenli kürtaja serbest erişim bir insan hakları sorunudur. Bunu yaparken Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler kadın hakları örgütleri ile uyum içindeyim. Uzun vadeli başka bir çözüm olamaz.

Kadın/Frau No 42- Mart 2021

,