Göçmen kadınlar şiddete hayır diyor!

Zahide Yentür

DaMigra, Franfurt’ta kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde „Göçmen ve mülteci kadınlara karşı şiddete hayır!“, „MeToo – Göçmen kadınlar“ şiarıyla bir toplantı yaptı. DaMigra üyesi derneklerin katıldığı toplantıya, Frankfurt Göçmen Kadınlar Derneği’nin katılımı yoğundu.

DaMigra Yönetim Kurulu adına katılımcıları selamlayan Dr. Atmaca, konuşmasına, Frankfurt’ta bir çok kadın örgütü ve kadınlar tarafından tanınan, sevilen ve geçenlerde stalking (izleme/takip) sonucu öldürülen Saray Güven’le başladı: „Kadınlar, yaşamlarına kendileri yön vermek istediklerinde çevrelerince dışlandıkları gibi öldürülüyorlar da. Kadınları katleden sadece eşleri ya da arkadaşları olmuyor. Yapısal şiddet nedeniyle yaşamını kaybeden bir çok mülteci kadın var“ dedi.

Avukat Dr. Ceylan-Çakır, „Şiddetin yüzü-Şiddeti yargılıyoruz“ başlıklı sunumunda, şiddetin her toplumda ve her kültürde ağır bir insanlık suçu olduğuna dikkat çekti. Dr. Ceylan-Çakır konuşmasında: „2014 yılında 42 bin kadının katıldığı bir araştırma, her üç kadından birinin hayatının bir döneminde şiddete maruz kaldığını, her beş kadından birinin stalking kurbanı olduğunu, her iki kadından birinin cinsel tacize uğradığını gösterdi.

Şiddetin birçok türü var. Eş şiddetinin dışında devlet de şiddet uyguluyor. Örneğin, Köln’de yılbaşı gecesi yaşanan olaylar yabancılar yasasının sertleştirilmesi için kullanıldı. Aynı şekilde namus cinayetleri bahane edilerek, burada yaşayan göçmenlerin kendi ülkelerinden eş getirmeleri zorlaştırıldı” dedi.

Sunum ve tartışmalardan sonra oluşturulan çalışma gruplarında, kadına yönelik şiddet birçok boyutuyla ele alındı. Öne sürülen talepler: Kadın evlerinin bütün göçmen ve mülteci kadınlara açık olması, göçmen kadınların özgül taleplerini gözeten danışma hizmetinin yaygınlaştırılması, Roma ve Sinti kadınlarına uygulanan sınırdışıların durdurulması, kadın sünneti ya da savaşlarda cinsel taciz gibi nedenlerin mültecilik başvurusunda gözetilmesi, eşcinsel göçmen kadınların sınırdışı edilmemesi, göçmen kadınlara eşten bağımsız oturum hakkı, aile birleşiminin önündeki engellerin kaldırılması, mülteci kadınlara yönelik kurumsal şiddete son verilmesi yer aldı.

,